Parterapi


Parterapi


At finde sammen som par, er en af naturens vise måder at hjælpe os til at blive styrker og helet, som menneske. I forelskelsens hede rusbemærker vi sjældent at den elskede med stor sandsynlighed rummer netop dét, vi forsøger atslippe fri af.. Problemerne i parforholdet synes for alvor at dukker op, når det går op for os...


Selvsagt kan der opstå problemer i forholdet af mange forskellige grunde - men ofte ligger der bag mange af dem dilemmaer i os selv, som vi ikke har fået kigget på/ forholdt os til. Og hér ligger løsningen hos os selv, ikke hos vores partner.  


Den glædelige nyhed er, at netop parforholdet er et optimalt sted at få de gamle issues af vejen. Parforholdets kærlige rum giver os de optimale rammer og den rette atmosfære at arbejde med netop de ting, der gør aller mest ondt. Og hjælper os med at nuancere vores syn på disse svære ting.


Kærlighedsrelationen er på den måde en enestående livskilde - i bogstaveligste forstand. En kilde der dog sjældent rinder helt af sig selv.. "takket" være vores ældre hjerneregioner, der er skarp til at reagere på blandt andet irrationel angst. og indbildte basale behov. For at slippe for dens greb i os, må vi erkende hvor i livet det gør ondt, og tage ansvar for det selv, og i fællesskab.


Oftest giver den erkendelse og at påtage sig dét ansvar, styrke og overskud til for alvor at kunne erkende og rumme alle de gode sider ved os selv, hinanden og ved livet.  


Denne proces kan være hård - netop fordi det handler om vores dybeste længsler, behov og smerte. Af samme grund giver mange ofte op inden de finder sig selv og hinanden, midt i følelsesstormen. Eller de søger først hjælp når de er nået så lang fra hinanden, at det er svært at genopbygge tilliden og nærheden igen. 


At søge støtte i denne vandring sammen, så kærligheden ikke udviskes, er derfor en rigtig god investering. Vel en af de bedste!  


Forskningen synes at vise at vi bliver forelsket igen og igen i vores partner, såfremt vi passer på kærligheden og relationen. Omvendt viser forskningen også, at skilsmisser og nye forhold lang fra altid leverer det, der var forventet. At de galme problemer paradoksalt nok ofte synes at dukke op i de nye forhold.


Ift. utroskab, er det nok den største prøve et forhold kan få, og ikke alle forhold klarer det. Kun ca. 20% af de udenomægteskabelige forhold holder i lægden. Dette fordi de ofte er baseret på nogen mere primitive behov, snarere end et bevidst valg. Utroskaben finder som regel sted grundet manglende nærhed i parforholdet. Dette er et fællesansvar. Men selve utroskaben er den utro naturligvis den anvarlige for. Det tager i gennemsnittet to år for et parforholde at komme sig, når der har fundet utroskab sted. Og dette hvis de arbejder på det sammen - ift. at genopbygge tilliden og nærheden, trygheden.  


At forebygge og komme i forkøbet er naturligvis både sjovere og lettere. Der er derfor mange gode grunde til at vælge parterapien - hellere for tidligt end for sent.  


Be kind whenever possible ..

It is always possible. 


Dalai Lama  
De 5 kærlighedssprog: 

- Gaver

- Kvalitetstid

- Tjenester

- Fysisk berøring

- Anerkendende ord Vaner der styrker forholdet:

- ugentlig date (min. 2 timer)

- 20 min. daglige samtale

- kende til, og spørge ind til, hinandens liv

- altid huske at sige "hej" og farvel

- slutte dagens mulige uoverensstemmelser af inden sengetid..

- 4 min. fysisk berøring dagligt

...
Psykolog Elin Andersen
Copyright © All Rights Reserved